Εάν ο Αϊνστάιν γνώριζε για τον υπέρηχο κοιλίας, θα είχε σωθεί! Εσείς γνωρίζετε;

Αγαπητή ασθενή, αγαπητέ ασθενή,

Εάν ο Αϊνστάιν είχε υποβληθεί σε εξέταση με υπέρηχο για τους πόνους στην πάνω δεξιά κοιλία, αντί να υποβληθεί σε θεραπεία για κολικό νεφρού, θα είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από ανεύρισμα αορτής και θα είχε σωθεί, ενώ η ανθρωπότητα και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θα είχαν πολλά ακόμη να κερδίσουν!

Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για μια εποχή που ο υπέρηχος ήταν άγνωστος. Σήμερα όμως, είναι τραγικό ότι ο περισσότερος κόσμος δε λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του προβλήματα που έχουν σχέση με την καλή λειτουργία των αρτηριών του.

Το ανεύρυσμα της αορτής και η διάτρηση της μεγάλης αρτηρίας του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο!. Σε περίπτωση που το ανεύρυσμα γίνει αρκετά μεγάλο (πάνω από 5 εκ.), τότε μπορεί η αορτή αυτή να σπάσει και στο 70% αυτών των περιπτώσεων, κάθε μελλοντική βοήθεια, συνήθως έρχεται πολύ αργά…

Και όμως είναι τόσο απλό, αυτή την ασθένεια με μεγάλη σιγουριά και πολύ γρήγορα μπορεί να διαγνωσθεί. Χρειάζεται μόνο ένας υπέρηχος κοιλίας και 2-3 λεπτά αργότερα ο ασθενής λαμβάνει με σαφήνεια τη διάγνωση. Εάν βρεθεί πραγματικά ένα σχετικά μεγάλο ανεύρυσμα, τότε η θεραπεία σ΄ αυτό ακόμα το στάδιο παρουσιάζει μικρή επικινδυνότητα.

Πότε θα πρέπει κανείς να αρχίζει να έχει υποψίες, ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο ανεύρυσμα; Αυτή η ερώτηση είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί.

Συχνά δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Συχνά τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Πολύ συχνά είναι πόνοι μέσης αλλά και πόνοι στη αριστερή κάτω κοιλία, όπως στη περίπτωση μίας φλεγμονής των εγκολπωμάτων του εντέρου. Οι πόνοι μπορούν να προαναγγείλλουν ένα επικείμενο ανεύρυσμα. Μερικές φορές, υπάρχει ακόμη χρόνος με τη βοήθεια του γνωστού «στεντ» να γίνει μία μικροχειρουργική επέμβαση τοποθέτησής του και διάνοιξης –επιδιόρθωσης του αγγείου. Σε περίπτωση όμως που ο ασθενής φθάσει με καθυστέρηση στο χειρουργείο και ο ιατρός προβεί σε επείγουσα επέμβαση σε ανοιχτή κοιλία, διότι στερείται άλλης επιλογής, τότε ο κίνδυνος για μη επιβίωση, μεταλώνει. Τέτοιες επεμβάσεις είναι δραματικές.

Συμπέρασμα: Ο υπέρηχος κοιλίας μπορεί να σώσει ζωές

Φιλικώτατα,

Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας

Για το ανεύρισμα κοιλιακής αορτής