Διαβητικό Πόδι

Το «διαβητικό πόδι» οφείλεται σε διαταραχές στα πόδια ενός πάσχοντος από διαβήτη που μπορεί να προκληθούν είτε από τη νευροπάθεια είτε από την περιφερική αγγειακή νόσο.

Σημειώνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το 6-8% του πληθυσμού. Η πιθανότητα ενός ατόμου με διαβήτη να εμφανίσει εξέλκωση στα πόδια είναι της τάξης του 15%.

Η λοίμωξη στο διαβητικό πόδι είναι μια σοβαρή επιπλοκή, καθώς οδηγεί στον ακρωτηριασμό του ποδιού στο 25-50% των διαβητικών ασθενών. Αποτελεί δείγμα της απόλυτης παραμέλησης της υγείας, το γεγονός ότι το 15-20% των ασθενών που οδηγούνται με εξέλκωση στο πόδι στο χειρουργείο, τότε από τις ιατρικές εξετάσεις ενημερώνονται πώς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η εξέλκωση στο πόδι ή στα πόδια, είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας σειράς παθολογικών διεργασιών σε συνδυασμό με τη βλάβη των νεύρων στο διαβήτη (νευροπάθεια) η οποία προκαλεί απώλεια της αισθητικότητας, ατροφία των μυών του ποδιού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παραμορφώσεις στα πόδια όπως η γαμψοδακτυλία. Άλλα σημάδια που πρέπει να προληφθούν είναι οι υπερκερατώσεις (κάλοι), η ξηροδερμία κ.α

Μια άλλη σοβαρή αιτία για την πρόκληση βλαβών στα πόδια είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία κάνει το δέρμα των ποδιών λεπτό και ευπαθές σε τραυματισμούς, ενώ οι αμυντικοί και επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λοιμώξεων οι οποίες για το διαβήτη πόδι είναι πολύ σοβαρότερες.

Δεν εμφανίζουν όλοι οι διαβητικοί ασθενείς έλκη στα πόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς. Εξαρτάται από τους ίδιους τους ασθενείς και από τα μέτρα που εγκαίρως λαμβάνουν.

Δείτε εδώ όλες τις συμβούλες του ιατρού για το διαβητικό πόδι