Περιφερική Αποφρακτική Νόσος

Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Ο αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο του σώματος. Όταν στις αρτηρίες των κάτω άκρων δημιουργηθούν στενώσεις ή αποφράξεις, τότε τα πόδια δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα το οποίο σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνου ούτε θρεπτικά συστατικά.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση. Αυτό το χαρακτηριστικό σύμπτωμα ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα. Ο ασθενής περπατάει κάποια μέτρα χωρίς ενοχλήσεις. Όταν πια το αίμα δεν επαρκεί για να τροφοδοτήσει μεοξυγόνο τους μυς δημιουργείται πόνος. Ο ασθενής αναγκάζεται να σταματήσει για κάποια λεπτά, ο πόνος ηρεμεί, και στη συνέχεια ξαναρχίζει το περπάτημα.

Σε πιο πρώιμα στάδια, ενώ υπάρχουν βλάβες στα αγγεία δεν εκδηλώνεται ακόμα πόνος, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις ο πόνος δημιουργείται ακόμα και όταν ο ασθενής δεν περπατάει διότι οι βλάβες είναι τόσο προχωρημένες που το αίμα δεν επαρκεί ούτε στην ηρεμία. Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η ψυχρότητα στα κάτω άκρα, επίσης ο αγγειοχειρουργός μπορεί να παρατηρήσει ωχρότητα ή κυάνωση στο πόδι, ξηροδερμία, γυαλιστερό και λεπτό δέρμα και σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις έλκη – πληγές οι οποίες δεν κλείνουν. Στο πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου και χωρίς θεραπεία δημιουργείται γάγγραινα και απώλεια του άκρου.
Η ΠΑΝ είναι πολύ συχνή νόσος. Υπολογίζεται ότι 3 στους 10 άνω των 70 ετών πάσχουν από ΠΑΝ.

Το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν πολύ τα ποσοστά της νόσου και μάλιστα σε νεαρότερη ηλικία. Είναι σημαντικό να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα η διαγνωστεί της ΠΑΝ για να τεθεί έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή και να επιβραδυνθεί η πρόοδος της νόσου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένας ασθενής με ΠΑΝ έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες από ένας άλλο να έχει και άλλες εντοπίσεις της αθηροσκλήρωσης όπως στεφανιαία νόσο ή καρωτιδική νόσο. Τι προκαλεί την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ);
Η νόσος είναι η εκδήλωση της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες των κάτω άκρων. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας είναι οι εξής:

  • Το κάπνισμα
  • Διαβήτης
  • Υψηλή χοληστερίνη
  • Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα
  • Το να έχουμε 30% περισσότερα κιλά από το υπολογιζόμενο ιδανικό βάρος

Πως γίνεται η διάγνωση της ΠΑΝ;

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ΠΑΝ πρέπει να επισκεφτείτε έναν αγγειοχειρουργό για λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ψηλάφηση αρτηριών και έλεγχο του κνημο-βραχιόνιου δείκτη. Με την εξέταση αυτή μπορεί να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση της ΠΑΝ.

Ειδικότερα, ο κνημοβραχιόνιος δείκτης είναι μία απλή εξέταση που μπορεί να γίνει σε κάνει αγγειολογικό ιατρείο αναίμακτα και χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο ιατρός θα μετρήσει της αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες του άκρου ποδός και στη συνέχεια τις βραχιόνιες αρτηρίες. Αν το κλάσμα είναι κάτω από 0,9 τότε ο ασθενής πάσχει από ΠΑΝ.
Όταν ο αγγειοχειρουργός διαγνώσει ΠΑΝ η επόμενη εξέταση που συνήθως ζητάει είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα των αρτηριών των κάτω άκρων (θα το ακούσετε και ως τρίπλεξ αρτηριών). Αυτή είναι μία απλή, ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση η οποία δείχνει σε ποιες αρτηρίες εντοπίζονται οι βλάβες και πως είναι η αιματική ροή μέσα στης αρτηρίες των ποδιών.
Σε περίπτωση που ο αγγειοχειρουργός κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τότε θα ζητήσει τη διενέργεια αγγειογραφίας.

Η αξονική αγγειογραφία και η μαγνητική αγγειογραφία, οι οποίες μας δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εντόπιση και την έκταση των στενώσεων ή των αποφράξεων των αγγείων. Και οι δύο είναι αναίμακτες εξετάσεις.

Η τρίτη μέθοδος είναι η κλασική ψηφιακή αγγειογραφία, η οποία είναι η πιο ακριβής εξέταση. Δείχνει με μεγάλη ακρίβεια την εντόπιση και την έκταση των βλαβών και την κατάσταση του παράπλευρου δικτύου.
Αυτές είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον αγγειοχειρουργό όταν προγραμματίζει μία χειρουργική επέμβαση. Η εξέταση είναι αιματηρή και προϋποθέτει παρακέντηση μιας αρτηρίας με βελόνα.

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της Περιφερειακής Αρτηριακής Νόσου, είναι:

  • Φαρμακευτική θεραπεία
  • Αγγειοπλαστική
  • Ανοιχτή χειρουργική – Bypass – Ενδαρτηριεκτομή
  • Ακρωτηριασμός

Για συμβουλές δείτε εδώ:

Αναλυτικές πληροφορίες για τις φαρμακευτικές και επεμβατικές θεραπείες.