Ευρυαγγείες

Ευρυαγγείες, πρόβλημα υγείας ή αισθητικής; – Θεραπεία

Οι ευρυαγγείες είναι το συχνότερο μετά την τερηδόνα, πρόβλημα στον άνθρωπο. Είναι μικρές μετατριχοειδικές φλέβες οι οποίες δεν επηρεάζουν την γενική κυκλοφορία.
Ευρυαγγείες υπάρχουν παντού: Στο σώμα, στο πρόσωπο, αλλά κυρίως στα κάτω άκρα. Είναι συνήθως μία αθώα διαταραχή αισθητικού χαρακτήρα πλην των συνδυασμένων φλεβικών διαταραχών που περιλαμβάνουν και φλεβεκτασίες με ή χωρίς κιρσούς, αλλά και σημεία σοβαρής φλεβικής ανεπάρκειας.

Μπορεί λοιπόν οι ευρυαγγείες να υποκρύπτουν ένα σοβαρότερο πρόβλημα φλεβικής κυκλοφορίας και δεν είναι πάντα μια απλή αισθητική διαταραχή. Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι αν υποκρύπτεται φλεβική νόσος τότε κάθε θεραπευτική προσέγγιση με αισθητικό στόχο θα αποτύχει παταγωδώς.

Η προσεκτική αγγειολογική ιατρική εξέταση είναι αυτή που θα καθορίσει τη σοβαρότητα των ευρυαγγειών αλλά και την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο. Σε περιπτώσεις που οι ευρυαγγείες είναι περιπεπλεγμένες, δηλαδή συνδυάζονται με φλέβες διαφόρων μεγεθών στα πόδια τότε χρειάζεται η ειδική εξέταση: Το έγχρωμο Triplex φλεβών κάτω άκρων.

Οι αισθητικές ευρυαγγείες λοιπόν, αντιμετωπίζονται ιατρικά με τις σκληρυντικές ενέσεις με τη μέθοδο «microsclerose» και την εφαρμογή μίας σειράς θεραπευτικών επισκέψεων που γίνονται στο ιατρείο και δε χρειάζεται να απέχει η/ο θεραπευόμενη/ος από τις συνήθεις ασχολίες ή την εργασία. Όταν από την εξέταση προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα φλεβικό τότε πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί πρώτο.

Εάν είναι θέμα χειρουργικής επέμβασης, πρέπει να προηγηθεί η επέμβαση. Εάν είναι πρόβλημα φλεβεκτασιών, η μετεγχειρητική υποτροπή με εμφάνιση μικτών φλεβικών προβλημάτων με μεγάλες υπολειμματικές φλέβες αλλά και ευρυαγγείες, τότε πάλι οι σκληρυντικές ενέσεις θα δώσουν τη θεραπευτική λύση με την νεότερη τεχνική της «foam sclerotherapy» με εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης του φλεβικού προβλήματος αλλά και του αισθητικού.

Γενικότερα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν τα φλεβικά προβλήματα με ειδική σειρά, από τα σοβαρότερα προς τα μικρότερα και από τα προβλήματα του μηρού πρώτα και μετά των κνημών και του άκρου ποδός.

Να σημειωθεί ότι στην αγγειοχειρουργική επιστημονική κοινότητας, θεωρείται δεδομένο ότι πλέον δε χρησιμοποιείται LASER και ειδικά στα πόδια για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, παρά μόνο στο πρόσωπο και πάντα με επιφύλαξη.

Η σκληροθεραπεία (θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις), είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για τις ευρυαγγείες που εφαρμόζει ο ιατρός Κ. Λαμπρέτσας, με πολύ μεγάλη εμπειρία περιστατικών και άριστα αποτελέσματα, ανάλογα των καλυτέρων Αγγειολογικών Κέντρων του κόσμου.

Πώς γίνεται η θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις και ποια τα πλεονεκτήματά της;