Αρτηριακό Ανεύρυσμα

Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο σώμα μας, και μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από τη καρδιά μας στο υπόλοιπο σώμα. Το τμήμα αορτής που περνάει από το στήθος και το θώρακα ονομάζεται θωρακική αορτή, ενώ το τμήμα που βρίσκεται στην κοιλιά, ονομάζεται κοιλιακή αορτή. Στην κοιλιά, ακριβώς κάτω από το ύψος του ομφαλού, η αορτή χωρίζεται σε δύο κλάδους, τις ονομαζόμενες λαγόνιες αρτηρίες οι οποίες μεταφέρουν το αίμα στα κάτω άκρα.
Όταν μια αδύναμη περιοχή της κοιλιακής αορτή διαστέλλεται και αυξάνεται σε μέγεθος, αυτό ονομάζεται ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Η πίεση του αίματος που ρέει μέσα από στην κοιλιακή αορτή μπορεί να κάνει ένα αποδυναμωμένο τμήμα της αορτής να μεγαλώσει και να προεξέχει. Η κανονική διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά. Όταν η αορτή πάσχει από ανευρυσματική νόσο τότε αυτή διατείνεται σε σημείο που να φτάνει και να ξεπερνά τα 4 εκατοστά.

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, διότι μπορεί να διαρραγούν. Η ρήξη του ανευρύσματος προκαλεί πολύ σοβαρή εσωτερική αιμορραγία η οποία συχνά οδηγεί σε θάνατο χωρίς ιατρική αντιμετώπιση.

Λιγότερο συχνά, το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η περιφερική εμβολή και ισχαιμία των κάτω άκρων: Θρόμβος ή αθηρωματικό υλικό από το ανεύρυσμα μπορεί να αποσπαστεί και να μεταφερθεί μέσω του αίματος σε μικρότερα αγγεία των κάτω άκρων αποφράζοντάς τα και εμποδίζοντας το αίμα να μεταφερθεί περιφερικότερα. Αυτό οδηγεί σε ισχαιμία των κάτω άκρων. Η ισχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ακόμα και απώλεια των κάτω άκρων.

Συμπτώματα:

Ευτυχώς, το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, ειδικά όταν διαγνωστεί νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί , ή ακόμη και να θεραπευτεί, με ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής δεν δίνει συμπτώματα. Αυτά που μπορεί να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Μία μάζα που σφύζει στην κοιλιά
  • Οξύ, αιφνίδιο πόνο στην κοιλιά σας ή στη μέση. Σε αυτή την περίπτωση, το ανεύρυσμα μπορεί να είναι έτοιμο να σπάσει

  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα πόδια σας μπορεί να γίνουν ξαφνικά κρύα, επώδυνα και ωχρά λόγω περιφερική εμβολής από το ανεύρυσμα. Εάν το ανεύρυσμα σπάσει, θα αισθανθείτε έναν ξαφνικό έντονο πόνο στη κοιλιά ή τη μέση, έντονη αδυναμία, ζάλη, και ίσως τελικά να χάσετε τις αισθήσεις. Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή και θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πως προκαλείται το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής;

Οι ακριβείς αιτίες και ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένες. Δημιουργείται από φλεγμονή στο τοίχωμα της κοιλιακής αορτής η οποία προκαλεί αποδυνάμωση και διαταραχή της δομής του τοιχώματος της αορτής. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η φλεγμονή σχετίζεται με αθηροσκλήρωση. Στην αθηροσκλήρωση εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης στον αυλό του αγγείου δημιουργούν την λεγόμενη αθηροματική πλάκα. Με τον καιρό, αυτή η πλάκα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο προκαλώντας αποδυνάμωση του τοιχώματος του αγγείου.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την πρόκληση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, είναι:

  • Το να είσαι άνδρας, ηλικίας άνω των 60 χρόνων
  • Να έχεις συγγενή ο οποίος έχει νοσήσει από ανεύρυσμα της κοιλικής αορτής
  • Tην υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Το κάπνισμα

Εξετάσεις

Τα περισσότερα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής δεν προκαλούν συμπτώματα. Με την απλή ψηλάφηση της κοιλιάς ο έμπειρος αγγειοχειρουργός μπορεί να υποψιαστεί αν η κοιλιακή αορτή είναι ανευρυσματική ή όχι. Η σίγουρη διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα της κοιλιακής αορτής, η αξονική τομογραφία, η Αξονική Αγγειογραφία και η Μαγνητική τομογραφία κοιλιακής αορτής

Πώς αντιμετωπίζεται το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής;

Αν το ανεύρυσμα είναι μικρό, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να συστήσει στενή παρακολούθηση. Δηλαδή μία «άγρυπνο αναμονή», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθείται το ανεύρυσμα κάθε 6-12 μήνες με υπερηχοτομογραφία ή αξονική τομογραφία για τυχόν αύξηση του μεγέθους ή άλλες διαφοροποιήσεις. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτή θα πρέπει να ρυθμιστεί φαρμακευτικά ώστε να κυμαίνεται σε φυσιολογικές τιμές. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση δημιουργεί αυξημένη πίεση σε εξασθενημένες περιοχές του τοιχώματος της αορτής σε ασθενείς με ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει αυτή να ρυθμιστεί σε φυσιολογικές τιμές.
Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να λάβετε βοήθεια ώστε να διακοπεί τελείως το κάπνισμα. Ένα ανεύρυσμα δεν θα «εξαφανιστεί» ποτέ από μόνο του.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθείστε τακτικά από τον αγγειοχειρουργό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του, διότι το ανεύρυσμα μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και να σπάσει χωρίς καμία προειδοποίηση. Σε αυτή τη περίπτωση η αιμορραγία είναι μαζική, η αντιμετώπιση πολύ δύσκολη και η θνητότητα μεγάλη.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αντιμετωπίζεται χειρουργικά είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είτε με ενδαγγειακή αποκατάσταση

Αναλυτικά για τις επεμβάσεις