Στένωση καρωτίδας / εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το αποτέλεσμα της αιφνίδιας διαταραχής της κυκλοφορίας του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου στον πολύ ευαίσθητο εγκεφαλικό ιστό. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από:

  • Μια ξαφνική έλλειψη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο που προκλήθηκε από το κλείσιμο ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Αιτία αυτού του κλεισίματος μπορεί να είναι ένας θρόμβος αίματος από την καρδιά ή τις καρωτίδες. Αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι γνωστά ως εγκεφαλικό έμφρακτο και αποτελούν πάνω από το 80% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Αιμορραγία στον εγκεφαλικό ιστό που προκλήθηκε από την ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου. Ο λόγος για αυτό είναι συνήθως μια πολύ υψηλή πίεση του αίματος, ή μια συγγενή διάπλαση αγγείων (ανεύρυσμα). Αυτό ονομάζεται εγκεφαλική αιμορραγία και αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων

Περίπου 40.000 Έλληνες κάθε χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό. Στη Ελλάδα ζουν περίπου 200000 ασθενείς που πάσχουν από σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες, ως αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια;

Συχνά τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυτά τα συμπτώματα της νόσου που προκαλείται από την προσωρινή διαταραχή του κυκλοφορικού του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα όρασης, διαταραχές του λόγου ή παράλυση (χέρια ή πόδια), τα οποία υποχωρούν μετά από λεπτά ή ώρες. Επίσης, η προσωρινή διπλή όραση(διπλωπία), ξαφνική σοβαρή κεφαλαλγία και ζάλη αποτελούν επίσης προειδοποιητικά σημάδια. Συμπτώματα όπως αυτά είναι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Τι να κάνουμε;

Απολύτως αναγκαία για την αξιολόγηση των παραπάνω συμπτωμάτων, είναι μια εξέταση των καρωτιδικών αρτηριών για στένωση με τη βοήθεια υπερήχων (Doppler, υπερηχογράφημα duplex). Στην περίπτωση αυτή εντοπίζουμε και αξιολογούμε  επικίνδυνες αποτιτανώσεις  και πιθανώς  στενώσεις των καρωτιδικών αρτηριών. Αυτή είναι μια απολύτως ασφαλής και  δυνητικά επαναλαμβανόμενη εξέταση. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα γίνει και μια περαιτέρω ακτινολογική συνεκτίμηση. Επιπλέον θα διεξαχθεί μια λεπτομερή φυσική εξέταση, για να αποκλεισθεί η ιδιαίτερα υψηλή πίεση αίματος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για τον αποκλεισμό των καρδιακών αρρυθμιών και άλλες καρδιακές παθήσεις, είναι απαραίτητα το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και το υπερηχογράφημα της καρδιάς (υπερηχοκαρδιογράφημα). Τα στοιχεία των εξετάσεων  που θα πραγματοποιηθούν θα συνεκτιμηθούν από τον ιατρό. Εάν εντοπιστεί μια υψηλή στένωση της έσω καρωτίδας και τα συμπτώματα οφείλονται σε μια προσωρινή διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου, πρέπει να προβούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε επέμβαση. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι ασθενείς (> 80 ετών) μπορούν να επωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση! Εάν υπάρχουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή εντοπίστηκαν θρόμβοι  στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς, τότε αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις η αραίωση του αίματος με φάρμακα (αντιπηκτικά) για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμβολής. Η συγκεκριμένη δόση και το φάρμακο είναι εξατομικευμένα και καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.

Πως γίνεται η χειρουργική επέμβαση στις καρωτιδικές αρτηρίες;

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η χειρουργική επέμβαση είναι μόνο ένα μέρος της θεραπείας!  Το άλλο μέρος είναι η καταπολέμηση όλων των προ-διαθετικών  παραγόντων κινδύνου για αθηροσκλήρωση (κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, αυξημένα λιπίδια στο αίμα και αύξηση του σωματικού βάρους).Αυτά αντιμετωπίζονται με άσκηση,δίαιτα η με φαρμακευτική αγωγή. Η συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό σας είναι απαραίτητη.