Κιρσοί άκρων

Κιρσοί των κάτω άκρων

Η υψηλή φλεβική πίεση λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων είναι η αιτία της δημιουργίας των κιρσών. Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση κιρσών είναι η κληρονομική προδιάθεση, δηλαδή συγγενείς με κιρσούς, το υπερβολικό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η συχνή παρατεταμένη ορθοστασία. Οι κιρσοί εμφανίζονται σε μεγάλο φάσμα ηλικιών. Μπορεί να εμφανιστούνε από την ηλικία των 20 ετών μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Η εγκυμοσύνη επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κιρσών των κάτω άκρων. Οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κιρσούς, όμως συχνά επιστρέφουν στο φυσιολογικό ένα χρόνο μετά το τοκετό. Γυναίκες με πολλαπλές κυήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μόνιμους κιρσούς των κάτω άκρων.

Διάγνωση

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κιρσούς των κάτω άκρων πρέπει να κλίσετε ραντεβού με έναν αγγειοχειρουργό. Στην επίσκεψη θα γίνει λήψη ιστορικού και στη συνέχεια ο ιατρός θα σας εξετάσει. Η κλινική εξέταση θα αποκαλύψει η παρουσία κιρσών ή άλλων σημείων φλεβικής ανεπάρκειας. Επίσης θα εκτιμηθεί γενικότερα το φλεβικό δίκτυο για παρουσία ευρυαγγειών ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Ανάλογα με τις πληροφορίες που θα συλλέξει ο αγγειοχειρουργός από την κλινική εξέταση μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια ενός έγχρωμου υπερηχοτομογραφήματος (θα το ακούσετε και σαν τρίπλεξ φλεβών). Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση η οποία θα δείξει αν υπάρχει κάποια θρόμβωση σε κάποιο σημείο του φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων, αν λειτουργούν καλά οι βαλβίδες ή αν υπάρχει ανεπάρκεια, θα εκτιμηθεί ο βαθμός της ανεπάρκειας και η έκτασή της. Όλες αυτές είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον αγγειοχειρουργό για να προτείνει τη καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή.

Φαρμακευτική αγωγή – Ελαστική συμπίεση για ήπιους κιρσούς

Η πρώτη προσέγγιση ασθενούς με ήπιους κιρσούς των κάτω άκρων και μικρού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια είναι η συντηρητική αγωγή. Διάφορα φλεβοτονικά σκευάσματα κυκλοφορούν, κάποια εκ των οποίων μπορεί να προσφέρουν ανακούφηση των συμπτωμάτων σε ένα ποσοστό ασθενών. Φάρμακα που να θεραπεύουν όμως τους κιρσούς δεν υπάρχουν. Η καλύτερη θεραπεία είναι η ελαστική συμπίεση με ειδικές θεραπευτικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Υπάρχουν διαφόρων βαθμών συμπίεσης και διαφόρων μορφών κάλτσες και καλτσόν. Ο αγγειοχειρουργός σας θα επιλέξει το καταλληλότερο για τη δική σας περίπτωση. Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη ότι ο αγγειοχειρουργός θα προτείνει τον βαθμό συμπίεσης που πρέπει να έχουν οι κάλτσες σας, όμως επειδή κάθε πόδι είναι διαφορετικό σε μέγεθος και δομή, πρέπει να γίνουν οι σωστές μετρήσεις στο κατάστημα πριν αγοραστούν οι κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές πρέπει να φοριούνται από το πρωί μέχρι την ώρα του ύπνου. Ήδη μετά από 10-15 ημέρες με τη χρήση των καλτσών, τα συμπτώματα αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ο ιατρός εφαρμόζει για τους μικρούς κιρσούς τη σκληροθεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις και τα πλεονεκτήματά της.

Αναλυτικές πληροφορίες για την ανώδυνη θεραπεία κιρσών με τη μέθοδο της ραδιοσυχνότητας VNUS – CLOSURE